Cele 2 tipuri de iubire
Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti Pașca - 0742 077 176
Cele 2 tipuri de iubire sau motivul pentru care iubirea dispare
În cuplu experimentăm 2 tipuri de iubire - EROS și AGAPE.
EROSUL este iubirea pasională, cea care servește ca sursă de inspirație și despre care se fac filme, se scriu cărți și se cântă la nesfârșit. Este cea la care învățăm să tânjim și de multe ori singura pe care o percepem ca iubire adevărată. Eros ne dă fluturi în stomac, ne aduce în extaz, dar ne și poartă prin disperare, anxietate și suferință. Cine face dragoste cu pasiune se și ceartă cu pasiune. Ba chiar pot risca să spun că fără ceartă și mister dispare destul de curând și pasiunea senzuală.
AGAPE este iubirea tihnită, echilibrată și matură. Este cea care stă la baza majorității cuplurilor care rezistă în timp și construiesc familii care oferă un mediu sănătos pentru creșterea copiilor și evoluția personală și profesională a partenerilor. Fluturii în stomac sunt apariții foarte rare, pasiunea este trezită ocazional și deliberat, însă legătura dintre parteneri este una mult mai profundă, bazată pe susținere reciprocă, prietenie, încredere și respect. Cei doi au multe lucruri în comun, pornind de la valori, scopuri în viață, interese și plăceri. Sunt în același timp toleranți legat de diferențele dintre ei. .
Multe începuturi de relație sunt guvernate de EROS. Acest lucru este firesc și încântător pentru un început de relație, când încă dramele nu își fac apariția.
Însă în firescul evoluției unei relații partenerii încep să se cunoască mai bine, cu calitățile și defectele lor, găsesc compatibilități și diferențe, descoperă personalitatea celuilalt și ambițiile sale pentru viitor.
Misterul dispare. Pasiunea îl urmează. Și atunci lucrurile încep să se schimbe.
Pentru mulți acesta este momentul în care iubirea dispare. Acest lucru se întâmplă din 2 motive:
- 1. singurul mod în care definesc iubirea este erosul (care treptat dispare odată cu pasiunea) și renunță la relație fără să dea șansa apariției unei iubiri de tip agape.
- 2. sunt atât de incompatibili încât nu pot lega o iubire de tip agape și relația nu mai are sens
Pentru alții relația continuă guvernată de eros, dar nu durează foarte mult până încep să apară primele conflicte și sentimentul pe care îl trăiesc de acum înainte poate fi asemănat cu un roller coaster. Durează doar o clipă să treacă din dramă în extaz și invers. Este o relație consumatoare de multă energie și care necesită un efort constant și deseori sacrificiu pentru a fi menținută. Iar pentru multe cupluri relația ajunge să fie dominată de abuz, conflicte continue, dependențe, gelozie, amenințări cu divorțul, tentative de suicid s.a.
Pentru cei mai norocoși, care descoperă suficiente puncte comune (mai ales în aspectele importante pentru ei), care au o bună toleranță față de diferențele care există și acceptă faptul că iubirea se schimbă în timp, relația evoluează spre iubirea de tip agape și devine tot mai solidă și împlinitoare cu trecerea timpului. Există și aici unele conflicte, diferențe de opinie ori nemulțumiri, însă partenerii le parcurg cu respect reciproc, învățând mereu din ele și având intenția de a fi bine ca și cuplu și nu de a câștiga bătălii personale.
Desigur, un rol esențial îl joacă modelul de relație primit din familia de origine. Părinții (sau bunicii ori alte persoane care ne-au crescut) sunt cei de la care învățăm fără să ne dăm seama cum să ne alegem partenerii și cum să ne comportăm în relație, dacă și când renunțăm la relație s.a. Ceea ce ne este familiar vom îmbrățișa cu mult mai mare ușurință. Din nou, dacă suntem norocoși, acest familiar este și sănătos. Dacă nu, avem de muncit mai mult pentru a obține o relație sănătoasă. Iar primul pas este conștientizarea. Pas la care sper să contribuie și acest articol.
Agape este iubirea care ajunge "la adânci bătrâneți" și este atât de frumos ilustrată de unele cupluri de vârstnici care se plimbă încă de mână pe stradă.
Vă doresc să iubiți și să fiți iubiți așa cum aveți nevoie! ?
Înainte de a continua

Folosim cookies pentru a oferi funcționalitatea de bază și pentru a îmbunătăți experienta. Prin continuarea navigării, vă dați acceptul Termenilor și Condițiilor.