Ce este psihoterapia sistemică familială și de cuplu?
Psihoterapia sistemică familială a început să se dezvolte, în Statele Unite ale Americii, în anii ’50. Originile sale s-au circumscris nu doar psihologiei, ci au exploatat și filoane din domeniul etologiei, al antropologiei, biologiei, sociologiei și din, nou apărută pe atunci, cibernetica. Din informații provenind de la aceste științe care încercau să explice lumea complexă în care trăim, dar și cu anumite experiențe ale clinicienilor, s-a născut ideea de a privi familia ca un sistem cu elemente componente ( membrii familiei) care interacționează între ele dar și cu alte sisteme (școală, serviciu, comunitate etc.)
Fie doar observația empirică cum că suferința unei persoane se reflectă asupra fiecărui membru al familiei și asupra grupului familial ca atare și tot ar fi suficient să ne punem întrebări despre familie ca sistem, despre interacțiuni și interdependențe între membrii sistemului, un continuum de cauzalitate circulară, unde nu mai contează când sau de la cine a început, ci doar ce se poate face atunci când cineva se hotărăște să schimbe ceea ce nu mai funcționează, ceea ce provoacă insatisfacție, disconfort, suferință.
Psihoterapia sistemică familială și de cuplu este o modalitate de ajutare a oamenilor pentru a-și rezolva probleme individuale sau relaționale. Abordarea sistemică este o perspectivă prin care dificultățile și problemele se văd în context, incluzând aici și relațiile cu persoanele semnificative din viața personală.
În mod frecvent, psihoterapia sistemică familială se orientează mai mult spre relații, iar terapeuții sprijină persoanele să își identifice resursele și soluțiile care se potrivesc mai bine situației unice a fiecăruia.
În ce fel de probleme poate fi utilă psihoterapia sistemică ?
Orice problemă resimțită de familie poate face obiectul unei consultații familiale. Problemele cu alură individuală, precum depresii, obsesii, atacuri de panică, fobii, prin impactul lor familial pot face și ele obiectul terapiei sistemice. În acest caz, prin consultațiile familiale , alți membri ai familiei sunt ajutați să înțeleagă pacientul identificat și pot afla cum să facă față situației și cum să îl ajute.
Psihoterapia sistemică familială este foarte recomandată pentru a face față și dificultăților din perioada de adolescență: tulburări de comportament, tulburări ale conduitei alimentare, tentative suicidare, conduite adictive etc..
Oamenii vin cu probleme diverse la psihoterapia sistemică familială: individuale (dificultăți ale copiilor, tulburări emoționale, sentimente de însingurare, îmbolnăviri repetate sau frecvente recăderi ale unor boli cronice precum astm, diabet, psoriazis, alergii etc.), de cuplu (nemulțumire maritală, dificultăți sexuale ș.a.), de relaționare părinți - copii (conflicte, dispute), vin pentru că vor să își rezolve o problemă, ori să depășească o dificultate, ori vor să își îmbunătățească relațiile. În momentul în care menționăm probleme și dificultăți, ne referim la conflicte, la comunicare dificilă sau disfunctională, la trecerea prin consecințele unor evenimente majore (deces, divorț, terminarea facultății, pierderi de orice fel, nașterea unui copil…) care aduc o schimbare, o neliniște. Psihoterapia sistemică poate fi utilă și ca adjuvant în depășirea stresului și evenimentelor negative , stres și evenimente legate de maladii cronice, de tulburări psihiatrice, de consumul excesiv de alcool, de violența domestica etc.
Puteți considera că psihoterapia sistemică este o resursă în aproape orice problemă.
Sursa: www.icf-iasi.ro
Cum se derulează ședințele?
Durata ședințelor este de 50-60 min pentru ședințele individuale (psihoterapie și consiliere individuală, dezvoltare personală) și 80-90 min pentru ședințele la care participă mai multe persoane (consiliere și psihoterapie de cuplu sau de familie). Frecvența este de obicei săptămânală, dar se poate și o dată la două săptămâni sau mai rar. Durata și frecvența ședințelor pot varia de la situație la situație și se stabilesc de către terapeut și clienți împreună.
Confidențialitate
Toate serviciile oferite sunt confidențiale și private.
Sufletul știe întotdeauna cum să se vindece. Provocarea este să reduci mintea la tăcere
- Caroline Myss